6.14.2014

Nujno je razumeti, kako se ustvarja denar

Nesprejemljivo je, da velika večina ljudi sploh ne razume, kako se denar ustvarja in kako delujejo banke. Posledično lahko človeško družbo manipulirajo in zlorabljajo tisti posamezniki (bančniki in drugi), ki ta proces dobro razumejo in ki ga imajo moč upravljati in usmerjati v sebične interese. Človek bi si mislil, da se bomo v šoli naučili vsaj osnov o denarju, kaj to je, kako nastaja in podobno. V resnici pa o tem v šolah ni ne duha ne sluha. Še več, tudi na ekonomskih šolah se te teme na široko izogibajo, ali pa se učijo nekih starih principov in predpostavk, ki že desetletja ne veljajo več, če sploh kdaj so. Dejstvo je namreč, da bančni sistem ne deluje tako, kot je to nakazano v šolskih učbenikih, če sploh je. Tudi zaradi takih nerazumskosti imamo danes takšno katastrofo od družbe in ekonomije, kjer imamo recimo hrane na pretek, da jo mečemo stran, otroci pa lačni hodijo v šolo, ker nimajo dovolj denarja, da bi jim bilo dovoljeno kaj pojesti. To ni sprejemljivo. Prav tako to ni in ne sme biti neka postranska tema, ob katero bi se človek malo obregnil pri kosilu ali ob gledanju nogometne tekme. To ni tema, ob kateri bi zdravorazumski ljudje, z občutkom za sočutje in enakovrednost, apatično vzdihovali in odmahovali z roko, odmikali pogled in se na splošno izgovarjali, da tako pač je že od nekdaj, ker boljše ne more biti. To ne drži, ker rešitev je mnogo in skoraj vse po vrsti so boljše od trenutnega sistema. Predlagam v branje Predlog za Zagotovljen življenjski dohodek.

Sam sem dolgo časa iskal informacije o postopku ustvarjanja denarja po internetu, za kar človek potrebuje določeno mero iznajdljivosti in sposobnosti zdravorazumskega filtriranja informacij. Pred kratkim pa sem naletel na knjigo slovenskega avtorja Aleša Praprotnika, ki se je zadeve lotil profesionalno in spisal knjigo 'Denar, nedolžna prevara?'. V njej na poljuden, a še vedno dovolj strokoven način povzame in razloži mehanizme ustvarjanja denarja in princip delovanja bank. Prav tako v njej opiše zgodovino denarja in predstavi določene možne izboljšave bančnega sistema in njihove kritike. Tako nam je po branju lahko popolnoma jasno, kako absurden je naš ekonomski sistem ustvarjanja denarja in razpolaganja z njim, kjer imajo določeni ljudje moč, da ustvarjajo denar iz nič in ga razdelijo v obliki posojil po svoji (sebični) logiki, kakor si jo pač zamislijo. Ko pride do krize, ko se denar ne more vrniti, pa zato ne odgovarjajo, kot vedno znova vidimo v novicah. Krivda se enostavno prevali na celotno družbo in potem za te ne-poplačane kredite plačujemo vsi. Še posebej revni, ker si bogatejši sloji lahko plačajo odvetnike, da za njih lobirajo v parlamentu in jim zmanjšujejo davke. V ZDA je zadeva tako absurdna, da najbogatejša podjetja celo prejemajo socialno pomoč od države. Ne bi se čudil, če je tudi pri nas že tako.

Kje je torej izvor problema? Tako kot vedno, smo izvor problema mi, ljudje, sami. Si želimo še naprej takšnega krivičnega sistema zlorab? Bi tudi mi na mestu bankirjev ravnali enako? Verjetno bi res, zato je brezpredmetno, da bi jih sodili in nanje valili vso krivdo. Krivi smo namreč ravno tako mi, ker smo vse to dopuščali. Toda zdaj vemo, kako sistem ustvarjanja denarja deluje, kako krivičen je in zlorabljajoč in kakšne posledice s tem vsi skupaj ustvarjamo za cel svet (sistem bančništva je namreč večinoma enak po celem svetu). Povsem nedopustno pa je, da bi s tem še naprej nadaljevali in se do tega še naprej vedli ignorantsko, ker s tem zavestno dopuščamo, da se zloraba življenja nadaljuje. To ni sprejemljivo. V takšnem sistemu bančništva, kot ga imamo sedaj, smo zasužnjeni vsi, tudi bankirji in razni multimilijarderji. Zasužnjili smo se v posledice, ki jih v svetu ustvarjamo. Nadaljevati z istim sistemom, z isto logiko in istim načinom razmišljanja in pričakovati, da bo kaj boljše, je norost po definiciji.

Priporočam vsem, da si preberejo omenjeno knjigo Denar, nedolžna prevara?, ker je najprej nujno razumeti, kako se ustvarja denar in kaj to je. Nato pa predlagam še v branje predlog za Zagotovljen življenjski dohodek, ki upošteva trenutno stanje ekonomije, a kljub temu postavlja dostojnost življenja vsakega posameznika na prvo mesto. To je rešitev, ki jo vsi potrebujemo, ki si jo vsi želimo, a na katero na žalost mnogi še vedno gledajo s strahom in zavračanjem, ker še sami pri sebi niso razčistili osnovnih pojmov o življenju, o denarju in o tem, kaj je najbolj pomembno. Najbolj pomembno je to, da se vsi naučimo vedno ravnati po principu "ne obravnavaj drugih tako, kot nočeš biti obravnavan sam". Predlog za Zagotovljen življenjski dohodek se drži ravno tega načela, ker je to načelo najboljše za vse nas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar